Εργαστήριο Αστρονομίας

Το Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής ιδρύθηκε το 1969. Στεγάζεται στον 1ο όροφο (Ανατολικά) και στο Υπόγειο (Δυτικά) του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Τα μέλη του Εργαστηρίου εκτελούν έρευνα στην Πυρηνική Φυσική, τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (γνωστή και ως Φυσική Υψηλών Ενεργειών), την Αστροσωματιδιακή Φυσική, και σε εφραμογές τους. Τα γνωστικά τους αντικείμενα καλύπτουν τις εξής περιοχές:

  • Πειραματική Πυρηνική Φυσική
  • Πειραματική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων
  • Πειραματική Αστροσωματιδιακή Φυσική
  • Φυσική Ποζιτρονίου
  • Δοσιμετρία Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών και Εφαρμογές
  • Ανάπτυξη ανιχνευτών με εφαρμογές στην Πυρηνική και Αστροσωματιδιακή Φυσική
  • Εφαρμογές Πυρηνικής Φυσικής – Φυσική Ακτινοβολιών και Ισοτόπων
  • Ακτινοβολίες Πυρηνικής Φυσικής – Εφαρμογές στην Ενέργεια, Ιατρική και στο Περιβάλλον

Θεματικά, η έρευνα στο Eργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής εστιάζεται στα εξής:

  • Ανάπτυξη διατάξεων και μεθόδων για την ανίχνευση ακτινοβολίας,
  • Στατιστικές τεχνικές για την ανάλυση δεδομένων από πειράματα σε επιταχυντές του CERN, πυρηνικούς αντιδραστήρες, κοσμική ακτινοβολία και ακτινοβολία περιβάλλοντος,
  • Μετρήσεις ενεργών διατομών αλληλεπιδράσεων σε αντιδράσεις πυρήνων, νετρονίων, πρωτονίων, νετρίνων, φορτισμένων λεπτονίων και μποζονίων βαθμίδας, καθώς και μετρήσεις παραμέτρων της Καθιερωμένης Θεωρίας και αναζήτηση Νέας Φυσικής,
  • Δοσιμετρία και φυσική ακτινοβολιών, με εφαρμογές στην ιατρική και τη ραδιοχρονολόγηση, αλλά και στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως τα ραδιολογικά και πυρηνικά ατυχήματα.

ΦΕΚ ίδρυσης: Τεύχος Α’, αριθμ. Φύλλου 90 (15-5-1969), Βασιλικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 312 (5-5-1969).
Επικοινωνία: Διευθυντής του Εργαστηρίου και μέλη.

avatar
Νικόλαος Στεργιούλας
throne
Kip Thorne
Peter-Ring
Peter Ring
avatar
Γεώργιος Παππάς
avatar
Χρήστος Τσάγκας
avatar
Μανώλης Πλειώνης
avatar
Βασίλειος Οικονόμου
Aikaterini Gkarane
Αικατερίνη Γκαρανέ
avatar
Παντελής Παπαδόπουλος
leon-chua
Leon Chua
Peter-Ring
Peter Ring
Alkiviadis Bais
Αλκιβιάδης Μπάης
Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων - Υπολογιστική Σχετικότητα

Η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στη μελέτη πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας και άλλων σχετικιστικών φαινομένων στην αστροφυσική. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας αφορά στον υπολογισμό των συχνοτήτων ταλάντωσης σχετικιστικών αστέρων και μελανών οπών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να αξιοποιηθούν για τον υπολογισμό των φυσικών ιδιοτήτων της πηγής κατόπιν επιτυχούς ανίχνευσης από τους νέους μεγάλους ανιχνευτές βαρυτικής ακτινοβολίας που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία σε διάφορες χώρες. Στη μελέτη των πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας χρησιμοποιούμε και μη-γραμμικές προσομοιώσεις τριών διαστάσεων οι οποίες εκτελούνται παράλληλα σε μεγάλους υπερ-υπολογιστές. Πρόσφατο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η ανακάλυψη ενός νέου τρόπου δημιουργίας μελανών οπών.

Σχετικιστική Κοσμολογία

Η Σχετικιστική Κοσμολογία αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς θεωρητικής μελέτης του σύμπαντος. Στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι να ερμηνεύσει την παρατηρούμενη σήμερα δομή και συμπεριφορά του σύμπαντος και να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την μελλοντική του εξέλιξη. Η θεωρητική προσέγγιση επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, με την μελέτη κοσμολογικών λύσεων της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και με την ανάλυση διαταραχών των μοντέλων αυτών. Η ομάδα Σχετικιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ενεργό συμμετοχή στη προσπάθεια αυτή.