Η υπολογιστική μελέτη και ανάλυση ενός πραγματικού προβλήματος φυσικής στερεάς κατάστασης, η εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων για την έρευνα και την πρόβλεψη φυσικών φαινομένων ή της συμπεριφοράς των φυσικών συστημάτων αποτελεί μια προέκταση της θεωρητικής επιστήμης βασισμένη σε φυσικές, μαθηματικές και υπολογιστικές κυρίως μεθόδους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση νέων θεωριών και για την μοντελοποίηση και προσομοίωση καινούριων πειραμάτων. Αποτελεί εναλλακτική όταν τα φαινόμενα δεν είναι εύκολα να παρατηρηθούν ή όταν οι πειραματικές μετρήσεις είναι μη πρακτικές, χρονοβόρες ή με μεγάλο κόστος.
Τα τελευταία χρόνια με την εκθετική αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, η υπολογιστική προσομοίωση έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο που έχει φέρει την επανάσταση στο ερευνητικό πεδίο της φυσικής στερεάς κατάστασης και όχι μόνο. Η χρήση προσομοιώσεων και υπολογιστικών μοντέλων είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της επιστήμης της φυσικής στερεάς κατάστασης και σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής ενός ερευνητή.
Επιπρόσθετα η υπολογιστική φυσική υλικών στο τμήμα Φυσικής την τελευταία δεκαετία αποτελεί αδιαμφησβήτητα πεδίο αριστείας με πλήθος διδασκόμενα μαθήματα τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο, όσο και στα δύο κύρια μεταπτυχιακά «Φυσική και τεχνολογία υλικών» και «Υπολογιστική Φυσική» του τομέα. Πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων υψηλού δείκτη επιρροής (impact factor) έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια.
Το εργαστήριο αποσκοπεί στην ανάπτυξη δραστηριότητας ή/και τη σύνδεση με τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνίας, της διοίκησης, της οικονομίας σχετικά με τους τομείς ενδιαφέροντος του εργαστηρίου.
Τα εργαστήρια Θεωρητικής και Υπολογιστικής Φυσικής Στερεάς Κατάστασης είναι από τα πλέον αναπτυσσόμενα εργαστήρια τις δυο τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις μας φέρνουν κοντά σε μια νέα εποχή. Είναι το κλειδί για πρόοδο στον κλάδο των θετικών επιστήμων, έχοντας την τελευταία δεκαετία στιβαρό αντίκτυπο πάνω σε όλους του επιμέρους τομείς. Οι υπολογιστικές προσομοιώσεις αναπτύχθηκαν ραγδαία ως εργαλείο τα τελευταία χρόνια καθώς αναπτύχθηκε και η μαθηματική μοντελοποίηση, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι, η ταχύτητα των υπολογιστών, ο ερχομός της Big Data εποχής και η ανάπτυξη των υπολογιστικών εγκαταστάσεων. Οι προσομοιώσεις που βασίζονται σε High Performance Computing (HPC) έχουν ένα τεράστιο αντίκτυπο στην βιομηχανία και την έρευνα παγκοσμίως.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 998312
Email: cossphy ΑΤ auth.gr
ΦΕΚ Ίδρυσης: ΦΕΚ B 1744 – 07.05.2020